ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

GEOTHERMAL SYSTEM OIKONRG

Η χρήση της γεωθερμίας για τη θέρμανση και ψύξη των κτηρίων περιλαμβάνει τεχνικές που την καθιστούν την πιο φιλική ενέργεια για το περιβάλλον μαζί με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Βασίζεται στην αρχή, σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία της γης κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι υψηλότερη σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία. Αντίστοιχα, η θερμοκρασία της γης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι χαμηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία.

Οι θερμοκρασίες του υπεδάφους μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε με σταθερή ετήσια απόδοση την ενέργεια για τη θέρμανση αλλά και την ψύξη των κτηρίων, με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού που είναι κυρίως προσαρμοσμένες αντλίες θερμότητας.

Το δίκτυο γεωθερμίας είναι είτε χαμηλού βάθους είτε μεγαλύτερου βάθους μέσω γεώτρησης. Τα χαμηλού βάθους δίκτυα εφαρμόζονται στις περιπτώσεις όπου έχουμε ιδιόκτητο οικόπεδο με μεγαλύτερη επιφάνεια, ενώ οι γεωτρήσεις εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που η επιφάνεια του οικοπέδου είναι περιορισμένη.

 

Γεωθερμία χαμηλού βάθους (οριζόντια επιφανειακή)

Σε αυτή την περίπτωση εκμεταλλευόμαστε τη σταθερή θερμοκρασία που μας δίνει το έδαφος σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 2 μέτρα και  διανείμουμε το δίκτυο σωληνώσεων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας εναλλάκτης θερμότητας.

Γεωθερμία με γεώτρηση (κάθετη)

Η γεώτρηση εφαρμόζεται σαν τεχνική στην περίπτωση όπου ο περιβάλλον χώρος είναι περιορισμένος και το ρόλο του εναλλάκτη θερμότητας αναλαμβάνει ένα ζευγάρι σωληνώσεων προσαγωγής – απαγωγής.

Αντλία Θερμότητας

Το κύκλωμα από το έδαφος συνδέεται με την κατάλληλη αντλία θερμότητας και μας αποδίδει θέρμανση στο χειμερινό κύκλο, και δροσισμό το καλοκαίρι.

Γεωλογική Μελέτη

Για να πετύχουμε την ενεργειακή επάρκεια που χρειάζεται το κτήριο, αξιολογούμε τη σύσταση του υπεδάφους με γεωλογική μελέτη και σύμφωνα με αυτήν,  συντάσσεται η τελική μηχανολογική μελέτη που περιλαμβάνει το είδος και τις διατομές τψν σωληνώσεων καθώς και του υπόλοιπου εξοπλισμού.

 

Υβριδική λειτουργία

Η γεωθερμία μπορεί να συνδυαστεί με την ηλιακή ενέργεια και σε αρκετές περιπτώσεις ο σωστός τους συνδυασμός έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου. Ειδικά σε περιπτώσεις μονοκατοικιών ο ενεργειακός στόχος της σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης (near zero energy buildings) είναι απόλυτα εφικτός, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε σχεδόν αυτόνομα ενεργειακά δίκτυα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Πως θα ξεκινήσετε

Καλέστε μας για την περιοχή της Αττικής ή όμορων νομών και θα σας ενημερώσουμε για τη δυνατότητα της δικής σας εγκατάστασης.

 

 

 

περιεχόμενα σελίδας