Τι είναι η γεωθερμία και πώς μπορεί να εφαρμοστεί

Μια απλή διαπίστωση κρύβεται πίσω από ένα εντυπωσιακό ενεργειακό εγχείρημα που μπορεί να μειώσει από 70% έως 100% τα ενεργειακά έξοδα ενός κτιρίου και να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους για την αποτελεσματικότητά του.

Πρόκειται για την αρχή της γεωθερμίας, σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία της γης κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι υψηλότερη σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία. Αντίστοιχα, η θερμοκρασία της γης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι χαμηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία.

Συνεπώς, για να εκμεταλλευτεί κανείς αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι τον χειμώνα να μεταφέρει τη ζέστη από το υπέδαφος στο εσωτερικό του κτιρίου, ώστε να θερμανθεί, και το καλοκαίρι να μεταφέρει τη δροσιά από το υπέδαφος στο εσωτερικό του κτιρίου, ώστε να δροσιστεί. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός συστήματος που ανεβάζει το νερό (μέσα στο οποίο υπάρχει ένα ειδικό υγρό) από το εσωτερικό της γης στο κτίριο.

Είναι τελικά μεγάλο το κόστος;

Μπορεί το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης να φαίνεται σε ορισμένους υψηλό, ωστόσο τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα απόσβεσης του κόστους μέσα σε λίγα χρόνια.

Διπλασιάστηκε η ζήτηση για τέτοια έργα την τελευταία τετραετία

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, οι εγκαταστάσεις γεωθερμίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στην Ελλάδα κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Εκτιμάται ότι την τελευταία τετραετία έχει διπλασιαστεί η ζήτηση για τέτοιου είδους έργα.

Ανεξάντλητη, φυσικά καθαρή και ήπια ενέργεια

Στις χαρακτηριστικές περιπτώσεις γεωθερμικών έργων περιλαμβάνεται και το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που διαθέτει γεωθερμικό σύστημα, με σωληνώσεις συνολικού μήκους 42 χιλιομέτρων, κάτω από τη θεμελίωση του κτιρίου.

Στα Γρεβενά, σύστημα γεωθερμίας εγκαταστάθηκε στο Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης, ενώ με τη γεωθερμική αντλία συνδέθηκαν 21 γεωτρήσεις, βάθους εκατό μέτρων η κάθε μία. Στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς έγιναν τριάντα κατακόρυφες γεωτρήσεις βάθους 100 μέτρων στον αύλειο χώρο του διοικητηρίου, ενώ εγκαταστάθηκε και μια αντλία θερμότητας. Αντίστοιχη εγκατάσταση απέκτησε το κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης με στόχο να καλύψει το 100% των ενεργειακών του αναγκών.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται έργο εγκατάστασης συστήματος γεωθερμίας στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της Γουμένισσας Κιλκίς και στο ιστορικό διδακτήριο «Θάνου Ζελέγκου 1872-1894» που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο και αποτέλεσαν την καρδιά του ελληνισμού της Γουμένισσας. Το έργο έχει εγκριθεί και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Σήμερα η γεωθερμία είναι πια γνωστή και εδραιωμένη πρακτική ως μια ανεξάντλητη, φυσικά καθαρή, ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή.

Εκτός όμως από την υψηλή ενεργειακή απόδοση, το χαμηλό λειτουργικό κόστος που αφορά τη λειτουργία της γεωθερμικής αντλίας με ηλεκτρικό ρεύμα και την απουσία καύσης και εξόδων συντήρησης, το μεγαλύτερο όφελός της θεωρείται το περιβαλλοντικό.

περιεχόμενα σελίδας

ενεργειακή αναβάθμιση

συντήρηση

επισκευή

Μιλήστε με τους Ειδικούς

  • Για το Σπίτι
  • Την Επιχείρηση